Stress & Hormonen

De hypofyse is een grote hormoonfabriek. waardoor onder andere het hormoon ACTH uitgescheiden wordt in de bloedbaan.
Het ACTH start in de bijnier de productie van het hormoon cortisol en andere corticosteroïden.  De bijnier wordt niet alleen via het hormoon ACTH geactiveerd, maar ook door het centraal zenuwstelsel

De bijnier krijgt via de zenuwstelsel een prikkel, waardoor direct adrenaline wordt uitgescheiden in de bloedbaan. De producten die in de stressreactie worden gevormd, activeren niet alleen een groot aantal functies in het lichaam, maar remmen ook de stress reactie. Dit terugkoppeling systeem zorgt ervoor dat de reactie gereguleerd blijft en niet helemaal uit de hand loopt. 

De hypofyse is samen met de hypothalamus de belangrijkste regelaar van je hormoonhuishouding. Zij maakt niet alleen zelf hormonen aan die van alles in je lichaam (klieren, organen) in actie zetten, maar ook hormonen die ervoor zorgen dat andere klieren of organen hormonen gaan maken die weer andere acties in gang zetten. De ene actie levert dus een volgende reactie op. Bijzonder is dat de hypothalamus en hypofyse steeds het effect van hun eigen activiteit ‘meten’. Ze meten steeds de reactie van andere klieren of organen, en regelen zo de hormoonhuishouding. 

Om stress te kunnen meten, maken wij gebruik van o.a. de Bravermantest.
We richten ons op de volgende hormonen:

Dopamine is een opwekkende neurotransmitter, het brengt je in beweging. Het wordt geproduceerd in je hersenen en aangemaakt als je dingen doet die je brein prettig vindt zoals bewegen, eten en seks. Het gevoel dat het je geeft kan zelfs verslavend zijn. Dopamine wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt als je likes krijgt op Social Media.
Dopamine speelt ook een rol bij veel hersenprocessen. Een tekort leidt ertoe dat je niet meer vooruit te branden bent. Of tot verslavingsgedrag.
Bij mannen met een dopamine tekort kan verslavingsgedrag zich uiten door te veel te drinken, vrouwen gaan dikwijls meer eten. 

Acetylcholine. Choline is een B-vitamine dat een voorloper is van de neurotransmitter acetylcholine. Het is betrokken bij hersenfuncties als je geheugen. Een tekort kan leer- en concentratiestoornissen en vergeetachtigheid opleveren. Daarnaast is het belangrijk voor je hart- en vaten, je vetverbranding, het functioneren van je lever -een tekort kan leiden tot leververvetting- en je energieniveau.

Gaba (gamma-aminoboterzuur)GABA is een rustgevende neurotransmitter, het helpt om je brein in balans te houden, het geeft je een gevoel van rust en veiligheid. Ook de aanmaak van GABA is afhankelijk van het beschikbaar zijn in je lichaam van voldoende vitamines en mineralen. Vooral de B-vitamines zijn voor dat proces erg belangrijk alsook magnesium. Een tekort kan leiden tot onrust en stress, piekeren, angst- en paniekaanvallen en zo meer.
GABA wordt ook gebruikt voor het verminderen van angst, het verbeteren van de gemoedstoestand, verminderen van het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) en bij het behandelen van ADHD. GABA wordt ook ingezet bij andere neuro psychiatrische aandoeningen zoals stress, epilepsie en slaapstoornissen. Het wordt ook gebruikt voor spieropbouw, vetverbranding, het stabiliseren van de bloeddruk en verminderen van pijn.

Serotonine, het feel good hormoon, kalmeert en reguleert, het is een rustgevende neurotransmitter dat er onder andere voor zorgt dat je goed slaapt en je je gelukkig en tevreden voelt. Het is nauw betrokken bij je stemming. Serotonine reguleert daarnaast de bloeddruk en je libido. Het wordt voor 90 tot 95 procent aangemaakt in je darmen. Als je darmproblemen hebt, en dat hebben veel mensen die last hebben van stress, is de kans groot dat je een tekort aan serotonine opbouwt en dat kan leiden tot angstige en depressieve gedachten en slaapproblemen.