November 2020 zakelijk

Steeds meer medewerkers werken thuis en komen door de mix van zakelijk en privé in stressvolle situaties.
Hoe ga je als werkgever om met thuiswerkers? Voorkom thuiswerkstress.

Als werkgever heb je het niet altijd in de gaten.

Iedereen heeft wel eens stress op het werk. Dat is op zich niet erg. Werkstress is zelfs goed, door de adrenaline die vrijkomt om te presteren. Maar iemand die continu stress ervaart, kan lichamelijke of psychische klachten krijgen en ziek worden. Letterlijk. En dat kan grote gevolgen hebben. Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld maar liefst 8 maanden kwijt. (Bron, ArboNed)

Werkstress is grote oorzaak van psychisch verzuim. Een kwart van het langdurend psychisch verzuim is stressgerelateerd. Dit percentage stijgt jaarlijks. Stress wordt een werknemer vaak te veel als de spanning op verschillende gebieden oploopt, en hij hierdoor de controle verliest op het werk, thuis, of bijvoorbeeld financieel. De balans tussen werk en privé raakt verstoord. (Bron: ArboNed)

 

Welke signalen kunnen duiden o.a. op psychische klachten, met kans op uitval: Uw werknemer voelt zich moe, komt mat over en heeft een lagere productiviteit. Vraag hem eens naar de hersteltijd na het werk. Hersteltijd langer dan een uur is een belangrijk signaal dat kan duiden op stressklachten.